Search

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Search

menoume-spiti

Γραφείο Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων

quote imageΗ ασφάλεια στην εργασία είναι μέλημα όλων μας!

Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υπόλοιπα προϊόντα ατμού επικίνδυνα;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ηλεκτρονικών συστημάτων παράδοσης νικοτίνης (ENDS) και ηλεκτρονικών συστημάτων παράδοσης μη νικοτίνης (ENNDS), αλλά υπάρχουν και άλλα, όπως ηλεκτρονικά πούρα, ηλεκτρονικοί σωλήνες κ.λπ. Τα ENDS περιέχουν διάφορες ποσότητες νικοτίνης και επιβλαβείς εκπομπές.
Οι εκπομπές ηλεκτρονικών τσιγάρων συνήθως περιέχουν νικοτίνη και άλλες τοξικές ουσίες που είναι επιβλαβείς τόσο για τους χρήστες όσο και για τους μη χρήστες που εκτίθενται σε αυτές. Ορισμένα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν νικοτίνη βρέθηκαν να περιέχουν νικοτίνη.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι επιβλαβή για την υγεία και δεν είναι ασφαλή. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να δοθεί μια σαφής απάντηση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της χρήσης τους ή της έκθεσης σε αυτά.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους. Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική και ο εγκέφαλος των νέων αναπτύσσεται έως τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους (25 ετών). Η έκθεση σε νικοτίνη παιδιών και εφήβων μπορεί να έχει μακροχρόνιες, επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και υπάρχει κίνδυνος εθισμού στη νικοτίνη.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι ανήλικοι που δεν καπνίζουν αλλά χρησιμοποιούν ENDS διπλασιάζουν (τουλάχιστον) την πιθανότητα να αρχίσουν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα αργότερα στη ζωή τους.
Η χρήση ENDS αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πνευμονικών διαταραχών. Ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες που τις χρησιμοποιούν, καθώς μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Η έκθεση των παιδιών σε υγρά ENDS συνεχίζει να ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχει κίνδυνος διαρροής των συσκευών ή παιδιών που καταπιούν το υγρό και τα ENDS είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς.

Μοιραστείτε το άρθρο: