Search

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Search

menoume-spiti

Γραφείο Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων

quote imageΗ ασφάλεια στην εργασία είναι μέλημα όλων μας!

Ηλεκτρονικά τσιγάρα (ENDS)

Ηλεκτρονικά Τσιγάρα – Συστήματα Παράδοσης Νικοτίνης (Electronic nicotine delivery systems-ENDS)

Τυπικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόντα καπνού επειδή δεν περιέχουν καπνό. Ωστόσο, εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Τα ENDS είναι συσκευές που θερμαίνουν ένα διάλυμα (e-liquid) για να δημιουργήσουν ένα αερόλυμα το οποίο στη συνέχεια εισπνέεται από τον χρήστη. Τα κύρια συστατικά των διαλυμάτων είναι η προπυλενογλυκόλη (με ή χωρίς γλυκερίνη) και οι αρωματικοί παράγοντες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ποικίλλουν λόγω του τρόπου με τον οποίο παράγουν τοξικά και νικοτίνη, λόγω διαφορών στο σχεδιασμό, την τάση της μπαταρίας, το κύκλωμα μονάδας κά.

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχετικά με τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών τσιγάρων να βοηθήσουν τους χρήστες καπνού να διακόψουν το κάπνισμα. Ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με ένα ή περισσότερα προϊόντα καπνού. Έτσι συνδυάζονται οι επιπτώσεις στην υγεία δύο ή περισσότερων προϊόντων.
Σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατανοήσουμε το πλήρες εύρος αυτών, καθώς δεν έχουν κυκλοφορήσει αρκετά στην αγορά. Ειδικά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ή της έκθεσής τους σε αυτά δεν είναι ακόμη γνωστές.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι σαφή ότι τα αερολύματα της πλειονότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων) περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της νικοτίνης και ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Το ENDS από μόνο του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πνευμονικών διαταραχών και δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ENDS είναι αναμφίβολα επιβλαβή, η χρήση τους πρέπει να διέπεται από αυστηρό καθεστώς και, το πιο σημαντικό, πρέπει να μένουν μακριά από τα παιδιά. Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική και βρίσκεται στα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τόσο τα προϊόντα καπνού όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχουν κινδύνους για την υγεία και η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι η μη κατανάλωση.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία ότι όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ορισμένες χώρες. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων σε ορισμένες χώρες ότι οι έφηβοι που δεν καπνίζουν, αλλά χρησιμοποιούν ENDS τουλάχιστον διπλασιάζουν την πιθανότητα να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα αργότερα στη ζωή τους. Η έκθεση των παιδιών και των εφήβων στη νικοτίνη μπορεί να έχει μακροχρόνιες, επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε εθισμό.

Μοιραστείτε το άρθρο: