Search

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Search

menoume-spiti

Γραφείο Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων

quote imageΗ ασφάλεια στην εργασία είναι μέλημα όλων μας!

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2020

31 May 2020
World No Tobacco Day
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Κύρια αιτία θανάτου, ασθένειας και φτώχειας
Η επιδημία καπνού είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος, σκοτώνοντας περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους είναι το αποτέλεσμα της άμεσης χρήσης καπνού, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Στόχος: Οι ανήλικοι
Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2020 έχει κυρίαρχο θέμα και πρωταρχικό στόχο την προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας, σχετικά με τη χρήση προϊόντων καπνού.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., εσωτερικά έγγραφα καπνοβιομηχανιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν πως υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες και υπολογισμένες προσεγγίσεις, οι οποίες έχουν στόχο τη προσέλκυση χρηστών καπνού από τις νεότερες γενιές.
Οι προσεγγίσεις αυτές αφορούν τόσο τον σχεδιασμό των προϊόντων καπνού, όσο και τις εκστρατείες προώθησης αυτών των προϊόντων, οι οποίες στοχεύουν στην αντικατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων – θυμάτων – καταναλωτών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες οφειλόμενες στον καπνό – με καινούργιους, νεαρούς καταναλωτές.

Επίκαιρο: COVID-19 και Κάπνισμα*
Είναι γνωστό πως το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (γρίπη, πνευμονιοκκοκική πνευμονία, φυματίωση). Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% και οι παθητικοί καπνιστές 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση. Τα βρέφη που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19, αναδείχθηκαν τα εξής θέματα: α) το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Σακχαρώδης Διαβήτης κλπ), που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από COVID-19, β) το κάπνισμα αυτό κάθε αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα ενδονοσοκομειακά σε όσους ασθενείς με COVID-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν γ) δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες, που να αποδεικνύουν ευμενή επίδραση του καπνίσματος ή της νικοτίνης στη νόσο COVID-19.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
*Πληρ. από ομιλία της κας Παρασκευής Κατσαούνου, Επίκουρης Καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ


Οι περιπέτειες του Napo με τον καπνό στη δουλειά:

Μοιραστείτε το άρθρο: