Search

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Search

menoume-spiti

Γραφείο Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων

quote imageΗ ασφάλεια στην εργασία είναι μέλημα όλων μας!

Πολιτική ΥΑΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
Μάρτιος 2024

*Η Προαγωγή της Υγείας στο χώρο Εργασίας (ΠΥΕ) είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό τους περιβάλλον (ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ για την Προαγωγή της Υγείας στο Χώρο Εργασίας στην Ε.Ε. – Νοέμβριος 1997).

Η Υγεία και η Ασφάλεια των Εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δ» αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Κέντρο και τη Διοίκηση. Η Πολιτική Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία η οποία θεσπίζεται με το παρόν, είναι δεσμευτική για κάθε εργαζόμενο και συνεργάτη του Κέντρου.

Η Διοίκηση του Κέντρου δεσμεύεται για:

  • Σεβασμό και συμμόρφωση προς τις νομοθετικές απαιτήσεις (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) για την υγεία και την ασφάλεια στην Εργασία.
  • Συστηματική μέτρηση, αξιολόγηση και προσπάθεια μείωσης των επιπέδων έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες.
  • Συνεχή παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων και διαδικασιών (εξοπλισμό, έντυπα, εκπαίδευση κλπ.) για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής για την ΥΑΕ
  • Ανοικτή και διαρκή Επικοινωνία, για όλα τα θέματα που αφορούν στην ΥΑΕ
  • Αξιολόγηση κινδύνων, λήψη αναγκαίων μέτρων για τον έλεγχό τους και κατάρτιση προγραμμάτων προληπτικής δράσης

 

Για την υλοποίηση των ανωτέρω βασική προϋπόθεση και άξονας της Πολιτικής του Κέντρου είναι η συνεχής και οργανωμένη προσπάθεια για την ενθάρρυνση των Εργαζομένων προς την κατεύθυνση δημιουργίας Εργασιακού Πολιτισμού σχετικού με την Υγεία και την Ασφάλεια. Δίδεται μεγάλη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των Εργαζομένων με σκοπό την βελτίωση της νοοτροπίας προς μία υπεύθυνη και προσανατολισμένη στην Ασφάλεια εργασιακή συμπεριφορά.

Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη των ατυχημάτων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, να υπογραμμίζουν πιθανούς κινδύνους και βλαπτικούς παράγοντες και να προτείνουν λύσεις. Οποιεσδήποτε ανησυχίες θα πρέπει να γνωστοποιούνται στον Τεχνικό Ασφάλειας και την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται μία σειρά από ενέργειες, όπως στοχευμένο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων των Εργαζομένων, εκδόσεις (φυλλάδιο με οδηγίες ασφάλειας για τους επισκέπτες, εγχειρίδιο Υγείας και Ασφάλειας), ηλεκτρονικές εκδόσεις (δικτυακός τόπος και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Γραφείου Υγείας και Ασφάλειας) κ.ά.

Η Πολιτική του ΕΚΕΦΕ “Δ” για την Υγεία και την Ασφάλεια:

  • υπόκειται σε αναθεώρηση, πιθανές διορθώσεις ή τροποποιήσεις όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τη Διοίκηση
  • γνωστοποιείται σε κάθε εργαζόμενο του Κέντρου
  • εφαρμόζεται και στηρίζεται από κάθε εργαζόμενο του Κέντρου και
  • είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος.

 

Η φροντίδα για την εφαρμογή της Πολιτικής για την Υγεία και Ασφάλεια του Κέντρου ανατίθεται στο Αυτοτελές Γραφείο Υγείας Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων. Το Γραφείο ιδρύθηκε με απόφαση ΔΣ (621/19-4-2018). Σε αυτό δραστηριοποιούνται η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων, το Ιατρικό Προσωπικό του Κέντρου και ο Τεχνικός Ασφαλείας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι ο Συντονιστής του Γραφείου.

Η Υγεία και η Ασφάλεια στην εργασία είναι υπόθεση όλων μας.
Η επιτυχής εφαρμογή της Πολιτικής μας είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την επίσημη θέση και πολιτική του ΕΚΕΦΕ “Δ” για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, η οποία θεσπίστηκε από το ΔΣ σύμφωνα με το έγγραφο του Γραφείου Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων του Κέντρου, την 24η Σεπτεμβρίου 2020.

Μοιραστείτε το άρθρο: